LABORATORIJA
Kontrola kvaliteta sirovih i gotovih proizvoda vrši se redovno u sopstvenoj laboratoriji, a povremeno, i u drugim, akreditovanim laboratorijama.
Laboratorija poseduje uređaje. Tu su vage, sušnica, peć za žarenje uzoraka, sita za primese, mlinovi za mlevenje uzoraka.
Laboratorija poseduje i brzi analizator za žitarice Dickey-John. Za kompleksnija ispitivanja tehnoloških karakteristika gotovih proizvoda laboratorija poseduje: farinograf, amilograf i ekstenzograf proizvođača "Brabender".
Takođe, laboratorija poseduje i brzi analizator zrna - Infratec 1241 sa radijusom merenja 570-1100 nm, zbog čega je vodeći tester u svetu kada se radi o merenju vlage i proteina zrna žitarice.
Analize zrna žitarica pomoću uređaja Infratec 1241 | |
---|---|
Pšenica | Kukuruz |
sadržaj proteina (%) | sadržaj ulja (%) |
sadržaj vode(%) | sadržaj proteina (%) |
sadržaj glutena(%) | sadržaj vode (%) |
W - indeks | sadržaj skroba (%) |
Obim akreditacije
Fizička i hemijska ispitivanja: hrana i hrana za životinje | |
---|---|
Predmet ispitivanja materijal / proizvod |
Vrste ispitivanja i / ili karakteristika koja se meri (tehnika ispitivanja) |
Hrana - Pšenica |
Određivanje sadržaja vode |
Određivanje sadržaja primesa | |
Određivanje zapreminske mase | |
Određivanje sadržaja proteina | |
Određivanje sadržaja glutena | |
Određivanje W - indeksa | |
- labaratorijsko brašno od pšenice |
Određivanje fizičkih osobina Brabenderovim farinografom: -moć upijanja vode u % -vreme razvoja testa u min. -stabilitet testa u min. -stepen omekšanja u FJ -kvalitetni broj -kvalitetna grupa |
Određivanje fizičkih osobina Brabenderovim ekstenzografom: -energija u cm2 -rastegljivost u mm -maksimalni odnosni broj 0/R |
|
Određivanje aktivnosti alfa amilaze Brabenderovim amilografom: -maksimalni viskozitet u AJ |
|
- pšenično brašno (namenska brašna T-500, T-850) |
Određivanje sadržaja vode |
Određivanje sadržaja pepela | |
Određivanje fizičkih osobina Brabenderovim farinografom: -moć upijanja vode u % -vreme razvoja testa u min. -stabilitet testa u min. -stepen omekšanja u FJ -kvalitetni broj -kvalitetna grupa |
|
Određivanje fizičkih osobina Brabenderovim ekstenzografom: -energija u cm2 -rastegljivost u mm -maksimalni odnosni broj 0/R |
|
Određivanje aktivnosti alfaamilaze Brabenderovim amilografom: -maksimalni viskozitet u AJ |
|
Hrana i hrana za životinje - kukuruz |
Određivanje sadržaja vode |
Određivanje sadržaja primesa | |
Određivanje zapreminske mase | |
Određivanje sadržaja proteina | |
Određivanje sadržaja ulja | |
Određivanje sadržaja skroba |
Uzorkovanje | |
---|---|
Predmet uzorkovanja materijal / proizvod |
Vrsta uzorkovanja |
Pšenica i kukuruz | 1. za utvrđivanje fizičkih osobina pri prijemu |
2. za utvrđivanje fizičkih osobina pri skladištenju | |
Griz, krupica, namenska brašna (T-500, T-850) |
1. za fizičkohemijska ispitivanja |